Praha zelené město

Praha zelené město
Praha je město plné přírody

čtvrtek 14. srpna 2014

U Nikolajky




Smíchovská vilová čtvrť na Malvazinkách s okolím je natolik bohatá na krásné stavby, že jsem ji musel v některých případech dokonce rozdělit podle ulic. Což je zrovna i tento případ. Vítejte v ulici U Nikolajky.



Při procházce vám může pomoci mapka, ale každopádně pak doporučuji zkombinovat vycházku ještě s dalšími  v této oblasti, které teprve budou publikovány - vycházky: Na Václavce, Santoška a Malvazinky anebo již byly-  jako vycházka Park Na Skalce a Doubková Na Březincea Kolonie Malvazinky. Na park Na Skalce ulice U Nikolajky přímo navazuje.
  


Ulice U Nikolajky nám ukáže typické z obojího Smíchova -v dolní části ulice se jedná o krásné činžovní domy v historizujících nebo secesním stylu av horní přechází do přepychové vilové čtvrti Malvazinky.


První zajímavý činžovní dům dnešní vycházky je krásný novorenesanční činžovní dům č. 1085/15 s výraznými štíty, arkýřem a sgrafitovou výzdobou


Nejpozoruhodnější na něm jsou ale vyřezávané vstupní dveře. Původně v nich byly i dřevěné sošky, které byly raději při restaurování dveří odebrány, aby se zamezilo jejich poničení vandaly nebo odcizení

Dům má i nešťastnou historii

Zajímavá proluka mezi neorenesančním domem č. 1085/15 a vedlejším secesním domem č. 1240/17. Zvláštností je, že jsou vyzdobeny boční zdi obou domů - na neorenesančním plně využitý štít s okny a balkónem a na secesním pouze uměřený dekor. Ve dvoře je krásně zrestaurovaná industriální architektura.


Uliční průčelí domu č. 1240/17 ve stylu ornamentální secese z roku 1911



Detail výzdoby


O pár domů dál nás zaujme bílo-červený, barevně bezesporu nejkontrasnější dům v celé ulici č. 1082/23...




...který se velmi stylově nazývá "U Otce Nikolaje", a jak nápis napoví dostavěný léta 1904. O domu jako celku se určitě nedá říci, že by byl secesní, využívá ale při výzdobě secesní rostlinné prvky ve tvaru lipových listů

U Otce Nikolaje opustíme činžovní část ulice, ale ještě než vstoupíme do vilové čtvrtě, určitě nepřehlédneme na pravé straně ulice známý zimní stadion Nikolajka, který je nestorem všech zimních stadionů v Praze. Nemá ale vchod z ulice U Nikolajky, nýbrž z Tomkovy. Hned za stadionem odbočíme doprava, a přes malý parčík se dostaneme ke zlatému hřebu naší vycházky - k usedlosti Nikolajka, která má všechna předchozí pojmenování na svědomí. Usedlost se ale takto nenazývá po nějakém ruském bohatýrovi, jak by se snad vzhledem k rusofilním náladám v době národního obrození dalo očekávat, nýbrž po svém prvním majiteli zemském advokátovi JUDr.  Antonínu Františku Nikolaiovi. Ovšem jiná teorie praví, že je usedlost pojmenovaná po poustevníku Nikolajovi, který žil v sedmnáctém století ve stráních nad zimním stadionem.




V 18. století byla usedlost zgruntu přestavěna a její dnešní pozdně klasicistní fasáda pochází z roku 1860. Z čelní strany je budova symetrická, s dvěmi nízkými věžemi na obou rozích. Hlavnímu průčelí dominuje balkon nesený hranolovými pilíři zakončenými segmentovými oblouky. Přízemní místnosti jsou zaklenuty valenou klenbou. Pokud by se vám podařilo dostat do zahrady, tak byste navíc mohli vidět kapličku s dřevěnou sochou Panny Marie ve výklenku. Nikolajka má to štestí, že je památkově chráněna a tak i po rekonstrukci, kdy slouží k bydlení, si zachovala svůj starobylý vzhled. A bydlet tu musí být opravdu romantické. Vždyť, komu se poštěstí bydlet v malém zámečku.


Vstup do Nikolajky

Nádvoří...

...chtěli byste tady bydlet?
Uvnitř je původní dřevěné schodiště i dveře



Chodby k bytům


Na rohu ulic U Nikolajky a Na březince si všimneme krásné činžovní neorenesanční vily, jakoby přenesené sem z lázeňských Karlových Varů. Obrovská nárožní vila je postavená v zajímavé směsici neorenesance a secese s mnoha věžičkami, špičatými štřechami a arkýři. Asi měla majiteli připomínat romantický hrad.



Pro porovnání se můžete podívat na krásnou vilu v zeleném odstínu č. 1088/31 "U Bednářů" ze stejné doby, postavenou ve stylu té nejčistší secese. Postavil ji architekt Alois Korda v roce 1904 ( tj. o rok později než sousední, poněkud fantastickou vilu Helenka, která je o trochu výš v kopci a  už obrácená do ulice Na Václavce). 


Proti této vile byly až do nedávna krásné a rozsáhlé zelené plochy, které vzaly bohužel při novodobé developerské zástavbě za své, a to i přes prostesty místních obyvatel.

Ještě jednou bych si dovolil doporučit pokračovat  připravovanými vycházkami: Na Březince, Na Václavce, Santoška a Malvazinky a už publikovanou vycházkou Kolonie Malvazinky.


Žádné komentáře:

Okomentovat