Praha zelené město

Praha zelené město
Praha je město plné přírody

pondělí 26. srpna 2013

Vilový Břevnov

V západní části Břevnova se mezi ulicemi Bělohorskou a Tomanovou nachází rozsáhlá vilová čtvrť. Byla postavena v době první republiky - tj. v období obrovského rozvoje Prahy, kdy ani Břevnov nebyl výjimkou, obzvláště proto, že západní čtvrtě Prahy díky převládajícímu západnímu proudění větru byl velmi vítaným bydlištěm. Nová výstavba v tehdejší době podléhala přísným regulačním opatřením a tak i ve vilové části Břevnova najdeme domy stavěné podle jednotného urbanistického plánu. V tomto plánu křížení jednotlivých ulic dávala vzniknout zajímavým náměstíčkům se symetricky postavenými domy, v parteru s hostinci, koloniály, trafikami a dalšími obchody. Při návštěvě této části Břevnova můžeme dodnes vidět (pokud nedošlo k nevhodným novodobým stavebním zásahům), že se většinou jednalo o typové domky - ať už řadové, či dvoj- nebo trojdomky, často postavené ve stylu rondokubismu (česká obdoba art deco). Solitérů je zde relativně málo anebo vzniklých v pozdější době. Krásný zelený rámec této břevnovské vilové čtvrti vytváří park Ladronka s nevšedními výhledy na Prahu.
 
V jednoduchosti je krása, symetrické typové rondokubistické dvojdomky... 


 

....i trojdomky....
 
...i členité řadové domky s trojúhelníkovými štíty a zaoblenými rohy
 
Typizované domky ze 30.let

Dvojdomek s pásy z režného zdiva 

 
 Krajní řadový dům - rovněž  s režným zdivem, tentokrát jsou naopak omítnuté pouze římsy

 
 
Místo původních hostinců na náměstíčkách, které již byly bohužel zrušeny, nás v Šultysově ulici překvapí úplně nová restaurace "U Prezidentů"
 
Uvnitř jsou obrazy prezidentů starých...

...i těch ještě nedávných
 
Zajímavě je pojatá i zahrádka
 
 Podobné typové domky nalezneme i na Malém Břevnově, tady si uvědomíme na jak velkém území se za první republiky v Praze stavělo

 

 
 

1 komentář:

  1. Děkujrme, že se zalíbila naše anglická úprava
    rodinného domku. Blanka

    OdpovědětVymazat