Praha zelené město

Praha zelené město
Praha je město plné přírody

pondělí 15. července 2013

Olšanské hřbitovy

Olšanské hřbitovy jsou ústředním a největším hřbitovním areálem v Praze. Skládají se celkem z 12 hřbitovů, které mají celkovou rozlohu přes 50 hektarů a je zde pohřbeno na 2 000 000 mrtvých. Součástí hřbitovního arálu je i pravoslavný a židovský hřbitov, kde je ze známých osobností pohřben Franz Kafka.
 
V této části se zaměříme na nejstarší dochovanou katolickou část hřbitova mezi Florou a kaplí sv. Rocha, kde mnohé staré hrobky vysoké umělecké hodnoty jsou již opuštěny a zejí prázdnotou a místo tím získává velmi mystickou atmosféru.



 








 
Mnohé staré hrobky mají vyražené dveře....
 
...i odstraněné hroby
 
Některé hrobky ve staré části jsou nově opraveny a mají již nové majitele
 



 
Nekonečné jsou cesty v Olšanských hřbitovech...
 
......a tu najednou narazíme na hrobku významných českých osobností - zde je to hrobka zakladatelů Sokola Jindřicha Fügnera a Miroslava Tyrše.

Karel Sladkovský, český novinář a politik, má krásně plasticky ztvárněnou hrobku

Přírodovědec, geolog, paleontolog Dr. Antonín Frič, mezi jeho nevýznamnější objevy patřily fosílie možných dinosaurů, jak znázorňuje i část lebky v jeho rukou

 
Znáte pivovar U Fleků? Je dodnes velmi slavný, ale jak se říká všechna sláva polní tráva, hrobka bývalého majitele pivovaru U Fleků, po němž je pojmenována i ulice nedaleko pivovaru je ve velmi zuboženém stavu


Tohoto pána sice neznám, zaujalo mne však jeho povolání - zakladatel divadla - varieté

Životní cestu připomíná stromová alej na konci hřbitova dole u kaple sv.Rocha...
 
....kde konec životní pouti odzvoní zvony na této zvláštní zvonici
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat